8. Biesiada nad Morawskim Łęgiem
Na 8. Biesiadę nad Morawskim Łęgiem – prezentację tradycji kulinarnych Podkarpacia, zaprasza Centrum Kulturalne w Przemyślu.
Biesiada… to impreza plenerowa, podczas której prezentują się zespoły folklorystyczne i Koła Gospodyń Wiejskich. Oprócz tradycyjnych potraw biorących udział w konkursie każda grupa prezentuje także rekwizyty przydatne w dawnej kuchni, dzięki czemu będzie można zobaczyć unikalne przedmioty dawnego gospodarstwa domowego. Oceniany jest także całokształt stoiska, dlatego oprócz potraw konkursowych są także różne smakołyki przeznaczone do degustacji, jak i pięknie haftowane obrusy i serwety.
cel:
- ocalenie od zapomnienia oryginalnych, regionalnych potraw wytwarzanych w gospodarstwach wiejskich, charakterystycznych dla poszczególnych regionów,
- afirmacja dziedzictwa kulinarnego poszczególnych miejscowości,
- prezentacja przedmiotów użytecznych w dawnym gospodarstwie,
- popularyzacja miejscowości i jej działań.
W programie:
Konkurs na tradycyjną potrawę regionalną:
- z jesiennych owoców śliwka - jabłko - gruszka (przetwory, zupy, ciasta),
- ulubione danie mojej babci...
Prezentacja przedmiotów używanych w dawnym gospodarstwie domowym. Kiermasz produktów „Z domowej spiżarni” - soki, kompoty, konfitury, przetwory warzywne.
Występy muzyczne:
- Zespół Pieśni Ludowej "Biesiada" z Tuczemp,
- Kapela Ludowa "Dynowianie" z Dynowa.
Organizatorzy: Centrum Kulturalne w Przemyślu, Wójt Gminy Jarosław.
Współorganizator: Stowarzyszenie "Razem w Przyszłość" w Morawsku.