Konkurs kulinarny "Kresowe Jadło"
23 lipca upływa termin zgłoszeń do konkursu kulinarnego "Kresowe Jadło" organizowanego w ramach Festiwalu Dziedzictwa Kresów.
Głównym celem przedsięwzięcia jest chęć kultywowania dziedzictwa kulinarnego i przypomnienia potraw kuchni kresowej – chłopskiej, mieszczańskiej oraz szlacheckiej, czerpiącej z bogactw natury oraz z wiedzy różnych społeczności, które przenikały się nawzajem.
"Zachęcamy zatem Koła Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszenia z terenu województwa podkarpackiego oraz lubelskiego do odnalezienia i przypomnienia przepisów potraw tradycyjnych i wzięcia udziału w konkursie kulinarnym "Kresowe Jadło", który odbędzie w dniu 4 sierpnia 2024 roku w Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej podczas Finału Festiwalu Dziedzictwa Kresów. Tematem przewodnim tegorocznego konkursu jest "mięso w roli głównej" - informują organizatorzy.
Organizatorami konkursu są:
- Województwo Podkarpackie,
- Gmina Lubaczów,
- Centrum Kulturalne w Przemyślu.