W bukszpanowej ozdobie - prezentacja dworskich stołów wielkanocnych
Zadaniem konkursowym jest aranzacja stołu wielkanocnego.Oceniane będą nie tylko przygotowane potrawy (słodka, mięsna, z jajek oraz dodatki do potraw) ale również elementy dekoracji stołu (kwiaty, zajączki, pisanki, obrusy i serwety), a wszystko to w klimacie kuchni dworskiej; kulinarnych tradycji i potraw serwowanych w pałacach, zamkach oraz na dworach arystokratycznych.
Potrawy w kuchni dworskiej mogą obejmować różnorodne mięsa, ryby, owoce, warzywa, a także bogate desery. Wiele z tych dań było inspirowanych kuchniami regionalnymi, ale także obcymi, co przekładało się na różnorodność smaków i techik kulinarnych - o czym niezwykle zajmująco opowiadał na spotkaniu roboczym Krzysztof Zieliński, historyk sztuki, regionalista, ekspert do spraw żywności tradycyjnej oraz opiekun merytoryczny konkursu. Tak bogata paleta smaków, zapachów i tekstur zapowiada królewską ucztę.
W konkursie wezmą udział: Koło Gospdyń Wiejskich oraz towarzyszenia Gminy Trzebownisko.
Patronem Konkursu jest:
- Marszałek Województwa Podkarpackiego - Władysław Ortyl
- Stowarzyszenie Polska Ekologia
Krzysztof Zieliński