12. edycja Narodowego Czytania w CK Przemyśl Podkarpacki Informator Kulturalny - PIK

Przejdź do treści

12. edycja Narodowego Czytania w CK Przemyśl

Uczestnicy Narodowego Czytania w CK Przemyśl, fot. A. Hemon

Za nami 12. edycja Narodowego Czytania, którego finał miał miejsce w całym kraju 9 września. Centrum Kulturalne w Przemyślu dołączyło do organizacji tej wspaniałej akcji kolejny już raz, a wydarzenie to miało miejsce w Klubie „Piwnice” CK.

W tym roku lekturą Narodowego Czytania 2023 była powieść „Nad Niemnem” Elizy Orzeszkowej. Narodowe Czytanie to akcja, która ma promować czytelnictwo oraz zachęcić do sięgnięcia po największe dzieła polskiej literatury.

Wspominając powieść jako szkolną lekturę pewnie większość czytelników pamięta jej kluczowe motywy, jak powstanie styczniowe, mezalians, czy kwestię kobiecą… jednak kluczem doboru fragmentów powieści, które usłyszeliśmy w Centrum Kulturalnym były wątki kulinarne, które zaskakująco często pojawiają się w „Nad Niemnem”. Bardzo starannie  przygotowano wnętrze Klubu „Piwnice” , a  dzięki scenografii nasi goście mogli choć na chwilę przenieść się do zaścianka Bohatyrowiczów, gdzie oczekiwali tam na nich Elżusia i  jej narzeczony Franuś, pełniący honory domu.

Wybrane fragmenty powieści Elizy Orzeszkowej czytały mieszkanki Przemyśla i okolic, które wcześniej zgłosiły swój akces do udziału w tym wydarzeniu, za co im jeszcze raz serdecznie dziękujemy,  były to  panie:

  • Stefania Klukiewicz-Bigos,
  • Joanna Lorenowicz,
  • Grażyna Spodar, 
  • Bernardyna Banaś,
  • Łucja Wiszlańska,
  • Paulina Wąsowicz,
  • Jagoda Kuriańczyk, 
  • Iwona Data 
  • oraz  Dyrektor Centrum Kulturalnego - Janusz Czarski.

Wiele ciekawych informacji o zwyczajach kulinarnych II połowy XIX wieku usłyszeliśmy od prowadzącej spotkanie Katarzyny Medelczyk-Szkółki. Podczas czytania tekstów na stole, przy którym wspólnie wszyscy zasiedli, pojawiała się namiastka potraw kuchni Korczyńskich i Bohatyrowiczów opisywana w powieści, a więc przede wszystkim chleb, miody, wędliny, domowe przetwory, wśród których królowały konfitury, czym niewątpliwie zachwyciliśmy naszych gości.

Na zakończenie „Elżusia i Franek” zapraszali do wnętrza swojej zaaranżowanej kuchni, do wykonywania pamiątkowych zdjęć oraz każdemu chętnemu nabijali okolicznościową pieczęć na własnych egzemplarzach „Nad Niemnem”.

Jolanta Nowak