Wyprawa do świata przypraw z Jędrzejem Majką Podkarpacki Informator Kulturalny - PIK

Przejdź do treści

Wyprawa do świata przypraw z Jędrzejem Majką

Wyprawa do świata przypraw z Jędrzejem Majką, fot. KBP

Jak fascynujące mogą być przyprawy i ile tajemnic w sobie kryją mogli przekonać się wszyscy, którzy w poniedziałkowe popołudnie 13 lutego br. przyszli na spotkanie z Jędrzejem Majką - autorem książek podróżniczych, przewodników i albumów fotograficznych.

Ponad dwugodzinna „podróż za smakiem”, z przyprawami w roli głównej, pozwoliła uczestnikom spotkania przenieść się do odległych krajów i poznać niezwykłe historie kminu, szafranu, cynamonu, gałki muszkatołowej czy wanilii.

Czym się różni kminek od kminu egipskiego?; Z jakiego kraju pochodzi najlepszy pieprz na świecie?; Co to jest kwiat muszkatołowy?; Jak odróżnić prawdziwy szafran od podróbki?; Czym są goździki? – to tylko niektóre z pytań, na które odpowiedział Jędrzej Majka.

Większości z przedstawionych przypraw można było również dotknąć i powąchać, w tym m.in. pięciu rodzajów cynamonu.

Jak ciekawe może być podróżowanie do świata przypraw, można było przekonać się po długiej kolejce chętnych, którzy z książką „Podróże za smakiem”, czekali po zakończeniu spotkania na autograf Autora i pamiątkową dedykację.

Jędrzej Majka o zmieniającym się świecie i podróżowaniu opowiada w programach telewizyjnych i radiowych oraz podczas spotkań. Jako ekspert podróżnik-kulinarny występuję w programie „Pytanie na Śniadanie”, a od października 2021 r. prowadzi program telewizyjny „Na tropie przypraw”.

Swoje podróżowanie jako sposób na życie rozpoczął przed laty, kiedy wpłynął statkiem do Bosforu. Od tego czasu jeździ, fotografuje, pisze i opowiada. Zarobione w ten sposób pieniądze przeznacza na kolejne wyjazdy. Odwiedził ponad 70 krajów. Środki lokomocji i odwiedzone miejsca nie są dla niego najważniejsze, bo tak naprawdę liczą się tylko spotkani w drodze ludzie, ich życie i opowiedziane przez nich historie. Zasmakował życia w różnych temperaturach, od minus 40 stopni Celsjusza pod kołem polarnym w Republice Komi po plus 50 w Buszer nad Zatoką Perską…

Spotkanie odbyło się w cyklu „Tak smakuje świat w bibliotece”, w ramach projektu „Biblioteka – miejsce spotkań twórczych!” w programie BLISKO (2022-2023), dofinansowanym ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, w ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0 na lata 2021-2025, Kierunek interwencji 4.1.

Monika Machowicz