Grochem o kuchnię Podkarpacki Informator Kulturalny - PIK

Przejdź do treści

Grochem o kuchnię

Publikacja Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej, omawia rośliny strączkowe, czyli całe bogactwo pożywnych i zdrowych produktów-z różnymi odmianami fasoli i grochu, z ciecierzycą, bobem, soczewicą i soją. Przewodniczką po świecie grochu jest Janina Olszowy, znana i lubiana specjalistka kuchni tradycyjnej. 

Spis treści:
Jacek Bardan - Słowo wstępu
Izabela Wodzińska - Groch z kapustą, czyli o strączkowych w polskiej kuchni
Janina Olszowy - Przepisy i przypisy babci Janiny, czyli grochem o kuchnię

Zupy
Zupa fasolowo-szparagowa z rzepą
Zupa wczesnego lata
Zupa z mieszanych warzyw strączkowych
Kartoflanka z bobem i kolendrą
Zupa krem z zielonego groszku
Wykwintna zupa z soczewicy

Dania główne
Młody bób z mielonym mięsem
Gulasz z fasolą "Jaś"
Bób w śmietanie z majerankiem i cząbrem
Gulasz z kurczaka z cieciorką (ciecierzycą)
Kugel ziemniaczany z sosem grochowym
Kotlet z grochu

Desery
Tort fasolowy
Ciasto półkruche z masą fasolowo-orzechową i suszonymi śliwkami
Zawijac z kąpieli z nadzieniem fasolowo-kakaowym i ucieraną różą
Zapiekana fasola "Jaś" na słodko
Biszkopt fasolowy
Rolada biszkoptowa z masą fasolową i suszoną żurawiną

Redakcja: Izabela Wodzińska, Urszula Rzeszut-Baran,
Wydawca: Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej
Kolbuszowa 2016

ISBN 978-83-939911-3-6
Liczba stron: 70